Ξένε διαβάτη μήνυσε στους Έλληνες πως πρέπει να ντρέπονται!

Ω ξειν’, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις, ότι τήδε κείμεθα, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι

“Ξένε διαβάτη μήνυσε στους Σπαρτιάτες, πως είμαστε ‘δω πεσμένοι πιστοί στα δικά τους προστάγματα” 
Πρωτομαγιά 2018. Η μικρή εξόρμηση μας για να γιορτάσουμε την ημέρα του Μαγιού μας οδήγησε 
και στις Θερμοπύλες. Έχοντας πάρει την παλιά εθνική από τα Καμμένα Βούρλα φτάσαμε στο σημείο όπου το άγαλμα του Λεωνίδα δεσπόζει .Δίπλα του ένα άλλο αφιερωμένο στους 700
Θεσπιείς υπό τον Δημόφιλο υιό του Διαδρόμου οι οποίοι πολέμησαν και σκοτώθηκαν στο πλευρό του γενναίου βασιλιά των Σπαρτιατών. Το 1997 με πρωτοβουλία του δημάρχου Σπάρτης και έξοδα του Δήμου Σπαρτιατών στήθηκε δίπλα από το άγαλμα του Λεωνίδα και το μνημείο των Σπαρτιατών ένα άγαλμα που απεικονίζει ένα φτερωτό νεανία και συμβολίζει αυτήν την ασύπηπτου μεγέθους θυσία .



Διαβάζουμε σχετικά στο blog ΔΙΠΛΟΣ ΠΕΛΕΚΥΣ



Κατά την διάρκεια των περσικών πολέμων οι Θεσπιείς διαφοροποιήθηκαν από τους υπόλοιπους Βοιωτούς (Θηβαίους) και εντάχθηκαν στην Πανελλήνια συμμαχία, όπως και οι Πλαταιείς. Στην μάχη των Θερμοπυλών πολέμησαν δίπλα στους τριακόσιους Σπαρτιάτες και επτακόσιοι Θεσπιείς, υπό την ηγεσία του Δημοφίλου του Διαδρόμου. Εκεί αναφέρεται ότι οι Θεσπιείς, αν και τους επετράπη να φύγουν αποφάσισαν να μην αφήσουν τους Σπαρτιάτες, αν και θα μπορούσαν να υποχωρήσουν στην πόλη τους (αφού αυτή θα βρισκόταν στο έλεος των Περσών σε περίπτωση ήττας τους στις Θερμοπύλες) προτίμησαν να παραμείνουν στις Θερμοπύλες. Ο πιο ανδρείος από τους Θεσπιείς αναδείχτηκε ο Διθύραμβος του Αρματίδη. Μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών ο βασιλιάς των Περσών, ο Ξέρξης κατά το πέρασμά του από την Βοιωτία, πυρπόλησε τις Θεσπιές, οι κάτοικοι των οποίων είχαν καταφύγει στην Πελοπόννησο. Οι Θεσπιείς συμμετείχαν και στην μάχη των Πλαταιών με 2500 άντρες. Οι Θεσπιείς δεν συμμετείχαν από την αρχή στον Πελοποννησιακό πόλεμο.
 



  Υπήρξε μεγάλη έκπληξη για μας που συναντήσαμε στο σημείο πλήθος κόσμου μιας κι από τότε που έγινε η νέα εθνική οδός ελάχιστοποιήθηκαν οι Έλληνες που επισκέπτονται τον χώρο. Ωστόσο είχα ξεχάσει πως υπάρχουν κι οι ξενοι οι οποίοι όχι μόνο δεν απαξιούν τα αξιοθέατα μας αλλά τα επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι. . Τουλάχιστον τρια λεωφορεία ήταν ήδη εκεί όταν φτάσαμε και τα οποία σε διάστημα 20 λεπτών έγιναν γύρω στα 10 . Φυσικά επρόκειτο για ξένους τουρίστες κι οι οποίοι αν δεν είχαν ξεναγό μαζί τους ελάχιστα θα καταλάβαιναν αφού στο χώρο δεν έχουν προνοήσει να υπάρχουν  κείμενα με πληροφοριακό υλικό έστω στα αγγλικά . 
  Περιφέρονται οι άνθρωποι χωρίς πινακίδες , χωρίς κανένα σχεδιάγραμμα του χώρου με επεξηγηματικό πληροφοριακό υλικό .κι αναγκάζονται να.περνούν τον κεντρικό δρόμο ο οποίος δεν έχει κανέναν μέτρο προστασίας ...ούτε ένα φανάρι για πεζούς . Απέναντι από το άγαλμα του Λεωνίδα υπάρχει ο λόφος του Κολωνού στην κορυφή του οποίου υπάρχει ο τύμβος με τους πεσόντες ήρωες  αλλά και ένας χωματόδρομος που οδηγεί προς στις εγκαταστάσεις των θερμών λουτρών .Αυτά δεν τα έχω επισκεφτεί και δεν γνωρίζω σε ποια κατάσταση βρίσκονται ...παρατήρησα όμως πολλούς ξένους να κατευθυνονται προς τα εκεί για να τα επισκεφτούν. 
  Εκτός από το πρόβλημα του δημόσιου δρόμου χωρίς διάβαση με πρίμενε ακόμα ένα πιο απογοητευτικό και θλιβερό παράλληλα θέαμα. Ανηφορίζοντας τον μικρό λόφίσκο του Κολωνού συναντάς τον Τύμβο των Πεσόντων της μάχης των Θερμοπυλών. Κι εκεί πραγματικά όσο σκληρός να είσαι τα μάτια σου γεμίζουν δάκρυα όταν αντικρύζεις αυτήν την ταφόπλακα που είναι σε τέτοια άθλια κατάσταση που δε θα το περίμενα ποτέ να δω.  Μετά την πρώτη αντίδραση της θλίψης σε πιάνει ένα αίσθημα ντροπής γιατί και συ είσαι ένας Έλληνας ,ένας πολίτηγς αυτής της χώρας που δεν τιμάει τους νεκρούς της. Και μάλιστα φίλοι ποιους νεκρούς. Αυτούς που έχουν γίνει παράδειγμα ηρωισμού στα πέρατα όλης της Υφηλίου. Που η ιστορία τους ακόμα είναι ζωντανή και διδάσκει όλον τον κόσμο. Αυτούς τους νεκρούς εμείς όχι μόνο δεν τους τιμάμε μα αυτη η λερωμένη σκουριασμένη που ούτε τα γράμματα πια πάνω της δεν διακρίνονται , αυτή η ταπεινωτική πια ταφόπλακά τους ατιμάζει οικτρά! Ντροπή μας ! Είμαστε τόσο άθλιοι στ' αλήθεια ..? Είμαστε τόσο ανάξιοι ως απόγονοι αυτού του σπουδαίου πολιτισμού? Είμαστε !!!
    Και μετά σε πιάνει η αγανάκτηση και ένας θυμός προς όλους αυτούς τους υπευθύνους ! Χμμ υπευθύνους ? Ποιους υπευθύνους ? Είμαι σίγουροι πως δεν υπά;ρχουν .Αν ψαξει κανείς δεν θα βρει κανεναν... γιατί υπεύθυνους βρίσκεις σε ένα κράτος που είναι οργανωμένο με θεσμούς που τηρούνται και νόμους που σέβεται ο καθένας και ακολουθεί. Στο Ελλαδιστάν δεν υπάρχουν αυτά! Στο Ελλαδιστάν όλοι είναι ανεύθυνοι , παρτάκηδες και αδιάφοροι .Λοβοτομημένοι πολίτες αρεστοί μόνο στους κυβερνοκαρχαρίες αφού είναι εύκολα διαχειρίσιμοι και τρέφουν μια χαρά το σύστημα.






Ω Ξένε εσύ που θα περάσεις από κεί δυστυχώς δεν θα μπορέσεις να μεταφέρεις το μήνυμα που γράφει η ταφόπλακα αφού δεν θα μπορέσεις να το διαβάσεις ...

Κι Αυτοί  δυστυχώς θα περιμένουν ......θα περιμένουν ...
Share on Google Plus

About Ofenis

H αγάπη για τον τόπο μας είναι δείγμα πολιτισμού.Τίποτα δε μας ανήκει όλα είναι δανεικά και τα οφείλουμε στις γενιές που ακολουθούν..
    Blogger Comment
    Facebook Comment