Νέο Μοναστήρι - Πρωτοχρονιά 2014


Βροχερή η Πρώτη μέρα του χρόνου . Για τον κόσμο που ήθελε να διασκεδάσει χορεύοντας στη πλατεία ενοχλητική η διάθεση του καιρού μα για τα χωράφια του κάμπου ευεργετική. Η πρόσφατη ανομβρία δεν άφηνε το στάρι να αναδυθεί  και να πρασινίσει . Τούτη η βροχούλα θα του δώσει την ανάσα ζωής που χρειαζόταν .

Όπως και νά χει το δρώμενο εξελίχθηκε με τον απαιτούμενο ενθουσιασμό για όσους παρευρέθηκαν στη πλατεία του χωριού. "Οι Καμήλες" το νεομοναστηριώτικο έθιμο από την Ανατολική Ρωμυλία με κυρίαρχο πρόσωπο εκείνο του "Ντιβιτζή" σημασία έχει πως  συνεχίζει να αναβιώνει . Με μεγάλη χαρά παρατηρεί κάποιος πως κάθε χρόνο πολύ μικρά παιδάκια μαθητεύουν και μάλιστα στη πράξη δίπλα στους έμπειρους καμηλιέρηδες και τους  Ντιβιτζήδες. Έτσι στηρίζεται η παράδοση , όταν εκείνη περνά από γενιά σε γενιά -κι όσο αυτό είναι δυνατό-  με τη ταυτόχρονη μεταφορά των  αυθεντικών στοιχείων που χαρακτηρίζει κάθε δρώμενο. Τα φετινά μικρά μαθητούδια με τον ενθουσιασμό και τις επιδόσεις τους στις ιδιαίτερες χορευτικές κινήσεις που απαιτούνται για την αναβίωση του δρώμενου απέδειξαν πως μπορούμε να ελπίζουμε στη συνέχειά του.  Αρκετοί ήταν και οι απλοί χορευτές που αψήφησαν τη βροχή . Υπό τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων χόρεψαν τσέστο , μπαϊντούσκα, στα τρία κ.α.. Ο χορός έγινε ..κι αν και στο χώρο της πλατείας δε κράτησε για πολύ ώρα όπως συνηθίζεται ,οι παθιασμένοι χορευτές συνέχισαν το γλέντι σε κλειστό χώρο ως αργά το βράδυ. 
Τιμητική η παρουσία όπως και κάθε χρόνο πολλών που έρχονται από όλη την Ελλάδα για να βιώσουν από κοντά αυτό το έθιμο. Ελπιδοφόρο πως οι περισσότεροι απ΄αυτούς είναι πολύ νέοι άνθρωποι οι οποίο αγαπούν την παράδοση και τη στηρίζουν.
Η αναβίωση της παράδοσης αποτελεί καθήκον μας και η διατήρηση της αυθεντικότητας των δρώμενων ύψιστης σημασίας.
Για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν περισσότερα στοιχεία για το έθιμο : http://sinefo.pblogs.gr/217822.html 

Χρόνια πολλά με υγεία και σύνεση
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!





















Share on Google Plus

About Ofenis

H αγάπη για τον τόπο μας είναι δείγμα πολιτισμού.Τίποτα δε μας ανήκει όλα είναι δανεικά και τα οφείλουμε στις γενιές που ακολουθούν..
    Blogger Comment
    Facebook Comment