Η Τουρκία βυθίζει την αρχαία πόλη των Αλλιανών


Ένας αρχαιολογικός τόπος όπου... αντί να σκάβουν, τον βυθίζουν! Στη δυτική Τουρκία, στην αρχαία πόλη των Αλλιανών, οι εργάτες αδειάζουν άμμο στα θεμέλια του νοσοκομείου του Γαληνού, ενός από τους πατέρες της φαρμακολογίας, γεννημένου τον 2ο αι. μ.Χ. κοντά στη γειτονική πόλη της Περγάμου.
Μπροστά στους έκπληκτους αρχαιολόγους, στους..... οποίους δεν επιτρέπεται πια η είσοδος, οι εργάτες μεταφέρουν τα υλικά που θα καλύψουν τον αρχαιολογικό χώρο. Οι θέρμες, οι δεξαμενές που ακόμα γεμίζουν από μια θερμή πηγή και περιβάλλονται από προστατευτικούς τοίχους 5 μέτρων, τα μωσαϊκά, η αίθουσα με τις μονολιθικές κολώνες, οι αλέες, αφού καλυφτούν από ένα προστατευτικό στρώμα, θα εξαφανιστούν κάτω από την άμμο. Η διοίκηση αποφάσισε να γίνει η κοιλάδα τεχνητή λίμνη, προκειμένου να αρδευτούν 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων. 
"Είναι επιτακτική η υποχρέωσή μας να εξετάζουμε και να καταγράφουμε τον πολιτιστικό πλούτο, προτού προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση. Σ' αυτή την περίπτωση, βυθίζουν την αρχαιολογική ζώνη, προτού τελειώσουν οι ανασκαφές. Στο 80% του χώρου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές. Δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο θερμά λουτρά, ιαματικό κέντρο τόσο καλά διατηρημένο. Δυστυχώς, όλο αυτό θα χαθεί για πάντα", δήλωσε ο καθηγητής Αχμέτ Γιαράς, που επί εννέα χρόνια έκανε ανασκαφές στους Αλλιανούς. Σύμφωνα με τον ίδιο "η άμμος και το τσιμέντο που θα χρησιμοποιηθούν, δεν θα είναι αρκετά για να προστατέψουν τα ερείπια, που βρίσκονται 30 μ. κάτω από το νερό. Ακόμη κι αν προστατευθούν, σε 50 χρόνια η ιζηματογένεση που θα προκαλέσει το φράγμα θα φτάσει τα 15 με 16 μέτρα. Μόνο κάποιος τρελός θα επιχειρούσε να ξεκινήσει και πάλι ανασκαφές σε τέτοιο βάθος". 
Οι αγρότες της περιοχής δεν συμφωνούν, αφού στη δημιουργία του φράγματος βλέπουν τη λύση των αρδευτικών τους προβλημάτων. Εξάλλου, ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου είχε δηλώσει στα τέλη Αυγούστου: "Οι Αλλιανοί δεν υπάρχει, είναι μία επινόηση. Υπάρχει απλά μια θερμή πηγή, όπως παντού στην Τουρκία". 
Η δήλωση αυτή άφησε άφωνη την επιστημονική κοινότητα, οδηγώντας τους εκπροσώπους του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), του ευρωπαϊκού προγράμματος Europa Nostra και της Ένωσης Ευρωπαίων Αρχαιολόγων, να απευθύνουν επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση καλώντας την να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προφυλάξει "την κοινή κληρονομιά" των Αλλιανών. 


http://katohika.blogspot.com/2010/09/blog-post_2844.html

Share on Google Plus

About Ofenis

H αγάπη για τον τόπο μας είναι δείγμα πολιτισμού.Τίποτα δε μας ανήκει όλα είναι δανεικά και τα οφείλουμε στις γενιές που ακολουθούν..
    Blogger Comment
    Facebook Comment