Roundup . Προσοχή: Κυκλοφορεί και στη χώρα μας!



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το glyphosate, ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto, είναι "πιθανώς καρκινογόνο"!
Το Roundup, που κυκλοφορεί και στη χώρα μας, είναι το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Monsanto (το 2014 αποτέλεσε το 1/3 των συνολικών πωλήσεών της). Η ίδια η Monsanto μάλιστα κατασκεύασε τους μεταλλαγμένους σπόρους Roundup Ready ώστε να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στο glyphosate. Με αυτό τον τρόπο αύξησε τη χρήση του Roundup (και των κερδών της), παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων θα χρειαζόταν λιγότερα φυτοφάρμακα.
Η αυξανόμενη ανησυχία για την τοξικότητα του Roundup στους ανθρώπους τα τελευταία 20 χρόνια δεν οδήγησε σε μέτρα για τον περιορισμό του. Έτσι, εκατομμύρια στρέμματα αγρών και δημόσιων χώρων (ανάμεσά τους πάρκα, δρόμοι, πεζοδρόμια και σιδηροδρομικό δίκτυο) ψεκάζονται κάθε χρόνο με Roundup. Αυτό το πιθανώς καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο έχει ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στον αέρα, το νερό της βροχής, ακόμα και μέσα στο σώμα μας.
Οι κυβερνήσεις όμως λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αποφασίζουν ανάλογα τα επόμενα βήματά τους. Τώρα είναι η ευκαιρία για να σταματήσουμε τη χρήση του Roundup και να χτυπήσουμε τη Monsanto εκεί που πονάει: στα κέρδη της.

πηγή : Greenpeace
Share on Google Plus

About Ofenis

H αγάπη για τον τόπο μας είναι δείγμα πολιτισμού.Τίποτα δε μας ανήκει όλα είναι δανεικά και τα οφείλουμε στις γενιές που ακολουθούν..
    Blogger Comment
    Facebook Comment