Προς τους νέους : μη φέρεστε ως αντιγραφείς αλλά ως δημιουργοί !Είναι στο χέρι σας..




Οι μηχανισμοί για να λειτουργήσουν απαιτούν ικανούς χειριστές. Τότε μόνο μπορεί να είναι ωφέλιμοι και αποτελεσματικοί.
Τούτο το γενικό συμπέρασμα θα ήθελα να το χρησιμοποιήσω ως εισαγωγή στο συλλογισμό μου ,απευθυνόμενη στους νέους της  πατρίδα μας. Νέοι μου ατενίζετε μια κοινωνία που δημιουργήθηκε για σας, εν τη απουσία σας ομολογουμένως .Είναι φανερό πως οι προοπτικές που σας δίδει δε σας καλύπτουν. Αντίθετα σας εξοργίζει και σας απογοητεύει η δομή της . Τούτο το σύστημα της κοινωνίας μας όντως ενισχύει τη μωρία . Πρόκειται βέβαια για μια πλήρως οργανωμένη δομή. έξυπνα τροποποιημένη και στα μέτρα της εξουσίας που την κατασκεύασε και κείνης που τη συντηρεί
.. Χωρίς αμφιβολία αν και στόχο έχει όπως προείπα την ενίσχυση ή αν θελετε πια  τη διατήρηση αυτης της μωρίας του λαού, η ίδια εκ του πονηρού δημιουργηθείσα είναι καθόλα κατασκεύασμα ανθρώπων ιδιαίτερα ευφυών παράλληλα όμως πλήρως ανήθικων . Πιστεύω πως ο καθένας μας πια το έχει συνειδητοποιήσει. Δε μπορεί εκεί που υπάρχει η εμφανής τρανταχτή λύση στα πράγματα κι είναι μπροστά στα μάτια μας , μπορεί να τη δει κι ο απλός πολίτης ,να υιοθετείται την ίδια στιγμή μια άλλη αναποτελεσματική και πολλές φορές επικίνδυνη.
Τα περισσότερα πράγματα ,νεοι μου ,
τα βλέπετε εξάλλου πως δρομολογούνται και μάλιστα με πόση ανέχεια. Το σύστημα δουλεύει αρκετές δεκαετίες με το σκοπό αυτό. Οι λύκοι μπήκαν στο μαντρί και φόρεσαν προβιά .Οι τσοπάνηδες τώρα κοιμούνται ήσυχοι. Μη ξεχνάτε όμως πως μέσα σας είστε λύκοι κι όχι πρόβατα. Μη ξεχνάτε τη φύση που σας καλεί  έξω από το φράχτη προς την ελευθερία. Ο παραλληλισμός με άγριο ζώο δε σημαίνει ασυδοσία , δε σημαίνει εγκληματική φύση. Οι κανόνες της φύσης είναι πιο δίκαιοι από κείνους του ανθρώπου. Άγριο ζώο σημαίνει υπακοή στη φύση και εν δυνάμει ελευθερία. Με αυτή την έννοια τοποθετώ το κομμάτι αυτό της σκέψης μου.
Αγαπητοί μου νέοι ,
το σύστημα σας γαλουχεί ώστε να άγεστε και να σκέπτεστε ως άβολα όντα. Σα παιδιά που περιμένουν από όλους τους άλλους να τους φροντίσουν. Μια ευνοούμενη κοινωνία εν μέρει αυτό το εξασφαλίζει . Και αναφέρω αυτό το "εν μέρει" για να τονίσω πως μια υγιή κοινωνία χτίζει μόνο τα θεμέλια. Δημιουργεί κύρια τις κατάλληλες βάσεις που χρειάζεται για να αντέξει το οικοδόμημα. Αυτό δεν είναι όμως και το πιο σημαντικό που κάνει . Το πιο άξιο είναι πως εκπαιδεύει και προσφέρει τη γνώση αλλά κύρια  και τον τρόπο σκέψης στους πολίτες -οικοδόμους για να χτίσουν το μέλλον τους. Κάθε κοινωνία έχει τις δικές ανάγκες.Δικό της τρόπο ενατένισης των πραγμάτων, δικές της πραγματικές ανάγκες άρα και διαφορετικής μορφής *αισθητικής αν θέλετε* οικοδόμημα όπου θα στεγαστούν τα όνειρα της.Η βάση φίλοι νέοι είναι οι αξίες. Στο σχολείο τις μαθαίνετε κι ως ιδέες αναλλοίωτες στο χρόνο και αθάνατες. Τούτο είναι μόνο η υποχρέωση μιας υγιούς κοινωνίας : να σας τις γνωρίσει.
Να σας μάθει το τρόπο για να χτίσετε το δικό σας κόσμο. Η αληθινή πρόοδος βασίζεται πάντα στη πρωτοτυπία. Μια καινούργια υγιή παρουσία στο κόσμο δε βασίζεται στην επανάληψη παλιών προτύπων και τακτικών. Η γνώση του παρελθόντος που επιβάλλεται βέβαια να έχει κάποια κοινωνία υπόψιν της είναι εκεί ως έναυσμα για σκέψη και ως βοήθεια για την αποφυγή σφαλμάτων. Η ιστορία ωφελεί μόνο όταν διδάσκει κι όταν  επαναλαμβάνεται. Κάθε λαός που επαναλαμβάνεται και δε γεννά το νέο στο τέλος αναπόφευκτα αλλοτριώνεται και  υποτάσσεται αναμένοντας μόνο τον αφανισμό του. Μοιάζει  με στείρο κόκκο στο άπειρο που κι αυτό το αχνό φως του τελικά θα σβήσει χωρίς να αφήσει κανένα στίγμα πίσω του.
Φίλοι νέοι
το πολιτικό μας γίγνεσθαι δε μπορεί να σας παράσχει τις βάσεις εκείνες που χρειάζεστε. Η κοινωνία μας είναι από κείνες που νοσούν αυτή τη στιγμή  και δυστυχώς προσπαθεί να παλέψει μια σοβαρή νόσο με παυσίπονα. Τα παυσίπονα σε κάνουν να ξεχνάς τον πόνο όμως δεν τον αντιμετωπίζουν. Ποιος άραγε μπορεί; Χμ...έχετε ακούσει πολλά τρανταχτά για τη πατρίδα τούτη που έλαχε να ζείτε. Αλήθειες ,ψεύδη, υπερβολές. Ένα είναι σίγουρο πως κάθε χώρα οφείλει να γνωρίζει την πρωτοτυπία της , να εκτιμά τις δυνατότητες της , να αναγνωρίζει τα λάθη της. Το ιστορικό λαμπρό παρελθόν της Ελλάδας μας έχει μια και μοναδική αξία στον κόσμο.Ποια είναι; Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ. Η πραγματική έννοια της φιλοσοφίας έγκειται σ΄αυτή τη παράμετρο. Αυτό οφείλουμε να διατηρήσουμε  ως μέγα και ισχυρό μας όπλο. Να υιοθετήσουμε τρόπο σκέψης .Τούτο επιτυγχάνετε μέσα από τη γνώση .Όχι μόνο την ακαδημαϊκή γνώση αναφέρομαι και στη γνώση - γνώμη που πρέπει να αποκτούμε για τα πράγματα  που μας περιστοιχίσουν. Όταν μάθουμε τον τρόπο του να σκεφτόμαστε οι λύσεις θα φανερωθούν μπροστά μας .  
Χωρίς υποδομή λοιπόν αναρωτιέστε τώρα πως μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό;
Λέει ο λαός " το έξυπνο πουλί απο τη μύτη πιάνεται" .Κι έρχομαι να δέσω τούτον τον μακρόσυρτο λόγο που θέλησα να αναλύσω για να τον κάνω πιο κατανοητό με την αρχή του. Οι μηχανισμοί στους οποίους αναφέρθηκα όταν ξεκίνησα τούτη τη κουβέντα. Ξέχασε το σύστημα μηχανισμούς στα χέρια σας που μπορούν να δώσουν "μια κάποια λύση " .Στα χέρια σας να αντικρούσετε την ποιητική ειρωνεία που κρύβεται στη φράση αυτή και βέβαια επιθυμεί να υποκινήσει περισσότερο παρά να λειτουργήσει ως τροχοπέδη της βούλησης. Ψιλά γράμματα που δε χρειάζονται  περισσότερη ανάλυση αυτή τη στιγμή.
Φτάνοντας στο τέλος επιτρέψτε μου να σας αποκαλύψω εκείνους τους μηχανισμούς που παράτησαν οι κραταιοί στα χέρια σας γιατί απλά θεωρούν πως δε μπορείτε να τους υποστηρίξετε αλλά κι ούτε να τους χειριστείτε. Έτσι τα όπλα είναι άχρηστα και δε κινδυνεύουν διόλου.Είναι όμως έτσι ;
ΌΧΙ !!!
Νέοι μου ,
έχετε δύναμη , έχετε όπλα, παροπλισμένα βέβαια αυτή τη στιγμή, αλλά είναι στα χέρια σας. Οι τρακόσιοι που θα μπορουσαν να ειναι πεντακόσιοι ,χιλιοι κ.ο.κ. ποτέ δε θα φτάσουν την αριθμητική σας δύναμη. Ποια είναι η δική τους ; Ένα κτίριο που ονομάζεται Βουλή. Έχουν φυσικά και το μερίδιο της ενημέρωσης μέσω από τα media .Ποια είναι η δική σας; Πολλά κτίρια που ονομάζονται σχολεία και πανεπιστήμια. Πέρα από τη τροφοδότηση της όποιας γνώσης ,σας παρέχουν και μηχανισμούς όμοιους  με τους δικούς τους. Τι ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα δημοκρατικά εκλεγμένα συμβούλια σας; αναρωτηθήκατε ποτέ τη δύναμη που θα μπορούσαν να αποκτήσουν  με  γνώμονα πάντα το δίκιο ;; Γιατί τα σχολικά συμβούλια να έχουν μόνο ως σκοπό τη συλλογή χρημάτων για εκδρομές , για απεργιακές κινητοποιήσεις και μάλιστα όχι πάντα δικών σας αποκλειστικά συμφερόντων να ναι απλά αρεστά ως χάσιμο διδακτικού χρόνου ; Φανταστείτε μόνο πόσες μικρές Βουλές σε όλη την επικράτεια θα μπορούσαν να υπάρχουν και γιατί όχι και να δημιουργήσετε και έναν κεντρικό πυρήνα τελικών αποφάσεων; Δε ζείτε απλά σε μια κοινωνία τη διαμορφώνετε .. Με τη βοήθεια δε της τεχνολογικής εξελιξης στα χέρια σας μπορείτε να  ανταγωνιστείτε κάλλιστα  και το ρόλο αυτων των media.
 Γιατί νέοι μου ,
να μην αγωνιστείτε για εσας τους ίδιους.Γιατί να μην επαναστατήσετε κι απο υποχείρια που είστε να γίνετε πρωταγωνιστές  με δικούς σας στόχους και σκοπούς; Αγαπητοί μαθητές αφήνετε και σας πιπιλούν το μυαλό με απωθημένα που δε σας ανήκουν και δε σας χρειάζονται .Αντίθετα σας οδηγούν σε κύκλο φαύλο και οπισθοδρομικό.
Παράδειγμα μιλάνε για το μεταναστευτικό αλλά εσείς βιώνετε στο πετσί σας τη πραγματική του διάσταση. Παιδιά των αυτοχθόνων και εσεις παιδιά μεταναστών ζείτε στον ίδιο κοινωνικό περίγυρο. Γιατί αφήνετε να μιλούν και να ορίζουν οι άλλοι τον τρόπο που πρέπει να σκέφτεστε; Είναι τόσο δύσκολο μεταξύ σας να βρείτε την πιο πρέπουσα λύση;Είστε άνθρωποι με νου και ικανότητες ώστε να αντιληφθείτε την αλήθεια. Κι η αλήθεια δε κρύβεται σ αυτά που πρεσβεύουν συνήθως οι γονείς σας όχι από κακία αλλά από άγνοια και όντας θύματα οι ίδιοι μιας καλοστημένης κομπίνας που ευνοεί τους λίγους και εκλεκτούς.Σκεφτείτε .Αξιοποιήστε τη δύναμη του μυαλού σας. Αντιταχθείτε στην αδικία  .Μιλήστε ανοιχτά μεταξύ σας χωρίς εξωτερικούς παράγοντες με γνώμονα τον άνθρωπο κι όχι πολιτικές σκοπιμότητες και δανεικά λόγια. Σεβαστείτε ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου και χρησιμοποιείστε την ως μοχλό ανάπτυξης ..Βρείτε λυσεις και μη συνεχίζετε να χτίζετε φραγματα μεταξύ σας. Αυτά δεν εξυπηρετούν εσάς αντίθετα σας καταστούν ίδιους με κείνους που χαλκεύουν το μέλλον σας. Φοιτητές ασχοληθείτε με την επιστήμη σας .Ασχοληθείτε να μάθετε τον τρόπο με τον οποίο θα βελτιώσετε τη ποιότητα τόσο της δική σας ζωής όσο και των άλλων κι ολόκληρης της κοινωνίας. Και φοιτητές εσείς με τη καλλιτεχνική τάση να ανακοινώνετε και να τοιχοκολλείτε κάθε σαβούρα πολιτικής χροιάς μπορείτε να μεταβείτε σε σχολες καλών τεχνών και να ξεσπάτε το ταλέντο σας εκεί κι όχι στους τοίχους των δημόσιων κτιρίων επιβαρύνοντας με το άσπρισμά τους μετά τους ίδιους τους γονείς σας. Το υστέρημα τους ας το σεβαστείτε και να μη τους επιβαρύνετε με ανούσια και ανώφελα. Μεταμορφωθείτε σε πολιτικά όντα και αφαιρέστε από πάνω σας τη κομματική προβιά. Είστε άνθρωποι , μη βελάζετε !!!

Όποιος έφτασε στο τελος αυτό  κι άντεξε το διάβασμα θα μου ήταν ευχάριστο να ακούσω και τη δική του άποψη ..
ωστόσο σας ευχαριστώ και μόνο για την ανάγνωση...
με εκτίμηση
Share on Google Plus

About Ofenis

H αγάπη για τον τόπο μας είναι δείγμα πολιτισμού.Τίποτα δε μας ανήκει όλα είναι δανεικά και τα οφείλουμε στις γενιές που ακολουθούν..
    Blogger Comment
    Facebook Comment