Το κόκκινο αυγό της Μεγάλης Τετάρτης



****Καλώς ήρθες Πασχαλιά με τα κόκκινα τ΄αυγά δως τον (το όνομα) " ( γ )ιεροσύνη" και στον καλόγερο "θερμασιά" **** Τρεις φορές περνούσε με κίνηση κυκλική (του ρολογιού) όλο το πρόσωπό μου η γιαγιά με το κόκκινο αυγό που έβαφε γι αυτόν τον σκοπό κάθε ΜεγάληΤετάρτη . Ταυτόχρονα με την κίνηση , γινόταν κι η απαγγελία σχεδόν τραγουδιστά της παραπάνω παράκλησης. Κάθε Μεγάλη Τετάρτη όπως συνηθιζόταν στην Ανατολική Ρωμυλία οι νοικοκυρές έβαφαν το αυγό του Πάσχα.
Ένα αυγό ιδιαίτερο που είχε συμβολικό χαρακτήρα και έμελλε να έχει κι ειδικό σκοπό μιας και αυτό θα κοσμούσε αργότερα το εικονοστάσι για έναν ολόκληρο χρόνο ..μέχρι να ρθει η άλλη Λαμπρή και να πάρει τη θέση του ένα άλλο καινούργιο. Στο σπίτι μου αυτή την τελετουργία την επιφορτιζόταν κάθε χρόνο η γιαγια. Σηκωνόταν το πρωί πριν ο ήλιος να φέξει ,διάλεγε λίγα αυγά, τα έβαφε με μεγάλη φροντίδα κι επιμέλεια κι αρχινούσε το παραπάνω τελετουργικό από το μικρότερο μέλος της οικογένειας έως ότου καταλήξει στο μεγαλύτερο . Όταν όλη η οικογένεια έπαιρνε την ευλογία το όμορφα καλοβαμμένο αυγό το τοποθετούσε προσεχτικά , με ευλάβεια και προσευχή στο εικονοστάσι του σπιτιού. Παρέα εκεί με τις εικόνες κάτω από τα βλέμματα των αγίων και στου Χριστού την αγκαλιά το αυγό θά μενε εκεί έναν ολόκληρο χρόνο ,προστάτης της οικογένειας ,σύμβολο τιμής για το αίμα που χύθηκε άδικα στη γη! Μου λεγε η γιαγιά αυτό τ αυγό δε χαλάει ποτέ , γιατί είναι ευλογημένο κι είχε δίκιο . Από προσωπική εμπειρία το έχω διαπιστώσει κι είναι αλήθεια. Το τέλος του κάθε κόκκινου αυγού της Μεγάλης Τετάρτης είναι παρόμοιο με το τέλος της ζωής ενός ανθρώπου . Όταν ερχόταν η καινούργια Πασχαλιά το αυγό που αντικαθιστόταν από το καινούργιο πάντα θαβόταν προσεκτικά στο έδαφος σε ένα σημείο που δε θα ήταν προσβάσιμο εύκολα από κάθε λογής μόλυνση ..Τα υπόλοιπα κόκκινα αυγά που θα καταναλώνονταν την ημέρα του Πάσχα συνήθως βάφονταν Μεγάλη Πέμπτη ή  Μεγάλο Σάββατο ..

Καλές κι ευλογημένες μέρες σε όλους σας !
Share on Google Plus

About Ofenis

H αγάπη για τον τόπο μας είναι δείγμα πολιτισμού.Τίποτα δε μας ανήκει όλα είναι δανεικά και τα οφείλουμε στις γενιές που ακολουθούν..
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια :

kkaranasios είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕΣ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΟΣ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ. ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ.ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ. ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ